Sanitæranlegg og oppussing av bad
Skader på sanitærinstallasjoner kan forårsake store skader i bygninger, og det er derfor viktig med jevnlig tilsyn og vedlikehold. Enkelte vedlikeholdsarbeider skal den enkelte eier utføre selv, som
- skifting av pakninger,
- rensing av sil i armaturer,
- sluk og avløpsledninger m.v.,.
I tillegg skal den enkelte føre jevnlig tilsyn og kontroll med sitt sanitæranlegg og om nødvendig tilkalle autorisert rørlegger ved tegn på lekkasjer eller andre skader. Fra tid til annen bør en også la sanitæranlegget bli besiktiget og kontrollert av en fagmann, f.eks. når en allikevel har rørlegger i huset.
Her er en liste med gode råd om hva som kan være greit å tenke på før baderommet pusses opp.
- Les om våtromsnormen
- Ved planlagt arbeid som krever avstenging av vann må du i god tid varsle alle eventuelle berørte naboer om vannavstengingen.
Mange bransjeforeninger og systemer har medlemssøk tilgjengelig på sine nettsider, deriblant Fagrådet for våtrom. Fagrådets lister viser bedrifter som har gjennomført vårt opplæringssystem. Kompetanse er et nøkkelord for vellykket prosess.
– Sjekk referanser
Hent alltid inn referanser fra tidligere kunder. Dyktige våtromsentreprenører er ikke redde for at referansene sjekkes. Dersom du benytter uorganisert bedrift, sjekk også bedriften i Brønnøysundregisteret. Sjekk om bedriften har et telefonnummer og en foretningsadresse du kan nå vedkommende på. Det er viktig at du også får tak i firmaet også i fremtiden.
– Beskriv arbeidsomfang og kvaliteter
Det anbefales å lage en skriftlig redegjørelse for det arbeidet som ønskes utført, om nødvendig også befaring med foretaket før utarbeidelse av pristilbud. Henvis her til at arbeidet skal utføres etter Byggebransjens våtromsnorm.
– Be om skriftlig tilbud
Ved alle oppdrag hvor arbeidsomfanget er kjent anbefales det å innhente skriftlig pris-tilbud. Som et minimum må tilbudet inneholde pris, oppdragsbeskrivelse, tidsramme og beskrivelse av kompetanse i utførende bedrift.
– Skriv standardkontrakt
Det er viktig at du før arbeidene starter inngår en skriftlig avtale/standardkontrakt med håndverkeren. En god kontrakt forhindrer tvister i etterkant. Det er utarbeidet flere standardkontrakter som er godkjent av forbrukermyndigheter. Standardkontrakter mellom forbruker og profesjonell finnes på Husbankens internettsider.
– Avtal tilleggsarbeider skriftlig
Viser det seg behov for tileggsarbeider eller endringer underveis, skal håndverker kontakte deg. Ved endringer eller tileggsarbeider av oppdraget underveis, skal det skrives særskilt avtale om dette hvor mer pris, fradrag, tid etc. kommer tydelig fram.
– Avslutt oppdraget formelt
Det anbefales befaring før overdragelsen av våtrommet. Eventuelle reklamasjons arbeider utføres i henhold til avtalte tidsfrister og før endelig sluttoppgjør. Holdes det tilbake et beløp for feil eller mangler som ikke er rettet opp, skal beløpet stå i forhold til verdien av disse arbeidene.